Kurrens Történelem 

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Üdvözöljük a Kurrens Történelem Egyesület honlapján!
Rólunk
Kurrens Történelem Egyesület

Elnök: Illik Péter
Alelnökök: Dr. Szirácsik Éva, Apostol AndrásBeköszöntő, avagy a recenzió, ahogyan mi látjuk

Két év után mind külsejében, mind belsejében megújul a kurrenstortenelem.hu. Három rovatban közöl recenziókat, ismertetéseket: történelmi szakmunkákról, történelmi témájú filmekről és történelmi emlékhelyekről.
A szakrecenziók esetében két fő kérdés feltétele javasolt: mit profitál az Olvasó a kötetből, illetve mit gondol a munkáról a recenzens. Egy könyvet két módom lehet bírálni: figyelembe véve a kötet saját dimenzióját, célkitűzéseit, illetve külső feltevések alapján, azaz hogyan csinálta volna a recenzens. Mi az első félét preferáljuk, de ez nem jelenti azt, hogy a recenzens ne járhatná körül azt, hogy hogyan lehetett volna akár másképpen csinálni. Célunk nem a szerző személyére vagy tudományos pozíciójára tekintettel lévő méltatás vagy bírálat, hanem a lehető legfüggetlenebb tartalmi bemutatás és módszertani reflexió. Adott esetben vitáknak is helyt adunk, de egy valamit mindig szem előtt tartunk: a stílus maga az ember!
Filmek esetén általában két kérdéskör izgat mindenkit: mennyire hiteles a film, mi a történelmi háttér és mennyire van „rendben”? Továbbá a film, mint film és esztétikai élmény mennyire működik. Mi is próbálunk ezekre válaszolni.
Emlékhely esetén inkább ismertetésről, mint bírálatról van szó: mi a történelmi háttere és mennyire van harmóniában vele a kialakított emlékezeti tér?
Célunk, hogy minél több történelmi témájú szakkönyvről, történelmi filmről és emlékhelyről jelenjen meg ismertetés, és hogy érdemes legyen tőlünk olvasni róluk!

Illik Péter
copyright 2015
Kurrens Történelem Egyesület